تغيير جنسيت ماهي صبيتي از نر به ماده و بلوغ ماهي تغيير جنسيت يافته و تهيه بچه ماهي از آن براي اولين بار در جهان توسط موسسه تحقيقات شيلات ايران انجام شد.
موسسه تحقيقات شيلات ايران روز شنبه با ارسال نمابري به گروه علمي ايرنا با اعلام اين خبر افزود: پنج قطعه از مولدين ماهي صبيتي كه بر اساس برنامه از پيش طراحي شده به منظور تغيير جنسيت از نر به ماده،"هورمون تراپي" (كاشت هومورن) شده بودند بعد از تغيير جنسيت، بالغ شدند و تخم ريزي را شروع كردند.
اين ماهيهاي تغيير جنسيت يافته بعد از بالغ شدن در بيست و سوم اسفندماه ۱۳۸۴در ايستگاه ماهيان دريايي بندر امام خميني (ره)، تخم ريزي را شروع كردند و از تخمهاي توليد شده بچه ماهي به دست آمد.
اين موفقيت از اين جهت حايز اهميت فراوان است كه ماهي صبيتي به عنوان يك گونه با ارزش شيلاتي دو جنسي بوده يعني اينكه در ابتداي زندگي نر و بعد از رسيدن به سن و اندازه معيني به ماده تغيير جنسيت ميدهد.
به همين دليل تعداد مولد ماده مناسب براي تكثير اين ماهي در جمعيت طبيعي آن بسيار اندك بوده و به همين دليل تكثير مصنوعي كامل آن عليرغم تلاش زياد چند سال به تاخير افتاده است.
موسسه تحقيقات شيلات ايران با كشت هورمون و تغيير موفقيت آميز جنسيت آن و دستيابي به مادههاي مناسب، با استفاده از اين شيوه، راه را براي تكثير مصنوعي آن باز كرده است.
بر اساس اين گزارش بيوتكنيك تغيير جنسيت بر روي اين گونه براي اولين بار در منطقه و در دنيا انجام شده است.
اين گزارش حاكي است ، ميزان تخم ريزي و تداوم آن ،كيفيت تخمهاي به دست آمده و نسبت لقاح در آنها نيز در حد مطلوبي است. همچنين بچه ماهيان توليد شده بسيار فعال و سالم هستند.